HIDs done messed something up (Electrical HELP!) - Nissan Titan Forum
Electrical & Wiring Forum for discussion of all your Electrical & Wiring troubles and needs. Sponsored by Optima Batteries.

 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 01-09-2017, 09:55 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 4
Thanks: 6
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
HIDs done messed something up (Electrical HELP!)

Alright, so I've already learned my lesson from installing these HIDs but I've got a problem left to clean up. Started up my 05 Titan a bit ago, new HIDs were working wonders before this happened. I'm leaving a parking lot and the headlights and interior lights start to flicker like mad. I pull back into a parking spot and it stops, except I'm missing my interior illumination lights, but the low beam headlights stay on. I get it home, take out the HIDs put my stock bulbs back in, same thing. I check all my fuses, I'm not getting power to either side of the Headlight Low beam L/R, High beam L/R, Fog lights, or Illumination fuses. My electric radiator fan is stuck on, and only my low beam headlights work. Input from the switch inside does nothing, I'm expecting the worst but I don't know what to look for or check next. Does anyone have any ideas or information on what I can look for and what I will end up needing to replace? I'm feeling this is already one of those, expensive learn from your mistake kind of things. Any help is appreciated!
Motomules is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 01-10-2017, 04:23 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2015
Location: Central Pa
Posts: 789
Thanks: 4
Thanked 148 Times in 127 Posts
iTrader Score: 1 reviews
Re: HIDs done messed something up (Electrical HELP!)

These trucks do some weird sh!t when the battery is bad, but with that being said I'm not so sure that's your problem, but it's a good place to start. Next I would start looking at your grounds, but I think you must have a short somewhere in the system. I know little to nothing about the bcm and ecu, so if your issues lie there your going to need better help than me. Do you have a check engine light or have you checked to see if it's throwing any codes?
Smccarty3 is offline  
The Following 2 Users Say Thank You to Smccarty3 For This Useful Post:
Motomules (01-10-2017), Pale Rider (01-11-2017)
post #3 of 10 (permalink) Old 01-10-2017, 04:34 PM
Registered User
 
chunko's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 9,528
Thanks: 272
Thanked 1,258 Times in 728 Posts
iTrader Score: 1 reviews
Re: HIDs done messed something up (Electrical HELP!)

* Check your battery to make sure its charged and delivering good voltage.
* Next you can try replacing this relay...it's cheap: https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1

Beyond that things start getting expensive...maybe worth paying dealer to diagnose.

2005 CC 4x4 SE

AKA

TreeHuggingHippieWhore

"What if we picked the wrong religion? Every week we're just making God madder and madder." - Homer Simpson
chunko is offline  
The Following User Says Thank You to chunko For This Useful Post:
Motomules (01-10-2017)
post #4 of 10 (permalink) Old 01-10-2017, 06:53 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 4
Thanks: 6
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Re: HIDs done messed something up (Electrical HELP!)

Thanks for the help guys! Oddly enough I got it fixed earlier in the day. So I disconnected both terminals on the battery, I wanted to get a good look at the fusable link and everything else. Ended up not seeing anything wrong and put it all back together. I figured I would come back to it after some research. Went to start the truck and everything worked again, Low beams, High beams, Fogs, Interior lights, Taillights the whole nine. I'm not sure how that fixed it but everything is working again like nothing even happened. I had put all the stock bulbs back in before I did any of that. Any ideas on how that could've fixed things?
Motomules is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 01-11-2017, 06:14 AM
Registered User
 
Join Date: Sep 2015
Location: Central Pa
Posts: 789
Thanks: 4
Thanked 148 Times in 127 Posts
iTrader Score: 1 reviews
Re: HIDs done messed something up (Electrical HELP!)

It may have been just a bad connection at the battery. I would maybe make sure both terminals to the battery are real clean. Maybe have your battery checked, but if all is well you may be good. I've read tons of threads with all kinds of weird symptoms and it coming back being the battery or its connections.
Smccarty3 is offline  
The Following User Says Thank You to Smccarty3 For This Useful Post:
Motomules (01-11-2017)
post #6 of 10 (permalink) Old 01-11-2017, 02:48 PM
Registered User
 
Paskell's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Canada , BC
Posts: 1,351
Thanks: 103
Thanked 264 Times in 209 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Re: HIDs done messed something up (Electrical HELP!)

Do you have a relay harness for your hids. much better than just running off your stock wiring. gives direct power to the ballasts.



2017 Titan Pro4x Glacier White

Stubby 50 Cal
CapIt Bakflip Tonnue
Morimoto LED Fog Housings
295/60R20 (34") Toyo At2 Xtreme



Paskell is online now  
The Following User Says Thank You to Paskell For This Useful Post:
Motomules (01-11-2017)
post #7 of 10 (permalink) Old 01-11-2017, 05:31 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 47
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 7 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Re: HIDs done messed something up (Electrical HELP!)

A number of functions on a Titan are controlled by a mini-computer. Apparently, there was some problem that occured which 'froze' the computer, hence a number of things did not work as normal. When you disconnected the battery the computer was re-set which, fortunately, restored all functions to normal.

If you decide to continue to use the HIDs use a relay to provide power to them through an external switch - don't use any of the 'normal' wiring.
reeakes is offline  
The Following User Says Thank You to reeakes For This Useful Post:
Motomules (01-11-2017)
post #8 of 10 (permalink) Old 01-11-2017, 08:42 PM
Registered User
 
Paskell's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Canada , BC
Posts: 1,351
Thanks: 103
Thanked 264 Times in 209 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Re: HIDs done messed something up (Electrical HELP!)

you dont need an external switch. he just should get a harness that takes power from the battery directly. not through your stock wiring.



2017 Titan Pro4x Glacier White

Stubby 50 Cal
CapIt Bakflip Tonnue
Morimoto LED Fog Housings
295/60R20 (34") Toyo At2 Xtreme



Paskell is online now  
The Following User Says Thank You to Paskell For This Useful Post:
Motomules (01-11-2017)
post #9 of 10 (permalink) Old 01-11-2017, 11:09 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 4
Thanks: 6
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Re: HIDs done messed something up (Electrical HELP!)

I haven't checked the battery since I got the truck last week so it may be a good idea for me to do that. The gauge in the truck for voltage usually reads right in the middle, maybe a bit higher sometimes, based on the numbers 8 lowest and 18 highest, 13volts is right in the middle, that sounds a little low to me or is that normal for these trucks? I'm sticking with the stock bulbs for now, I'm a little nervous about screwing something up honestly.
Motomules is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 01-20-2017, 08:12 AM
Registered User
 
Join Date: May 2016
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
I'm curious, did you go with the 35 or 55 watt hids?
RKBA4LIFE is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Nissan Titan Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Jump to top


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Something is messed up T_Gordon Titan General Discussion 6 12-27-2015 09:09 AM
You Californians are Messed Up TexUs Off-Topic Discussion 2 09-30-2010 04:28 PM
McCulloh HIDs vs Apexcone HIDs Question sumair Titan Parts & Accessories 23 06-15-2010 03:56 PM
Messed Up bestatchess Off-Topic Discussion 2 04-26-2009 07:30 AM
this is messed up! bleedingbuddies Off-Topic Discussion 4 12-22-2008 06:32 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On